Husbilsplatser – mina favoriter 2024

I oktober 2021 köpte vi vår husbil, en så kallad ”plåtis”. Det är en Renault Jumper, begagnad från 2015 men i gott skick och utrustad med de bekvämligheter som vi upplever att vi behöver. Under de snart tre år vi haft bilen har vi kört ungefär 3 500 mil, runt om i Sverige och Europa. För oss är det ett perfekt sätt att semestra och uppleva nya platser, hitta på aktiviteter och besöka evenemang!

Ekna naturcamping

Vi nyttjar bilen året runt och åker gärna både på helg-turer till städer, för ”att roa oss”, och till lugna oaser ”i skogen” för att ta det lugnt. I år började det med en tur till Malmö i februari, Kalmar i mars, Österlen över påsk, Oknö i början av maj, Danmark i slutet av maj och Göta kanal i juni. På vår ”riktiga semester” i augusti blev det två och en halv vecka då vi besökte ”gamla favoriter” i repris men också nya platser i norra Tyskland och i Danmark.

Under resor och upplevelser här på bloggen kommer ni att kunna ta del av mina reflektioner och rekommendationer på campingar, ställplatser eller Eremit-platser att besöka. Vi brukar välja bort att ”fricampa”. Det har gått inflation i det och jag upplever att det missbrukas av många och skapar stor irritation bland icke husbilsägare, vilket förstör för alla vi som har husbil. Men det får bli ett helt eget blogginlägg om det, en annan gång.
Jag tänkte börja med att lista mina favoriter. Observera att vissa platser kan vara helt underbara under lågsäsong och i mitt tycke hemska under högsäsong.

Tobisviks Camping – en pärla under lågsäsong

Mina favoriter 2024 – topp 10

  1. Tobisviks Camping i Simrishamn
    Fantastiska platser precis vid stranden med underbar utsikt. Lite folk på stranden. Bra bad (för vuxna). Fin cykelväg in till Simrishamn, ett pittoreskt samhälle med lite butiker och restauranger. Tobisvik har öppet året runt och är ljuvligt under mellan- och lågsäsong. Under sommaren är det trångt.
  2. Apelvikens Camping, Varberg
    Varberg, ett paradis för både bad, mat och nöjen. Apelviken är öppet hela året och har hög standard, det är ordning och reda. Under sommaren blir det mycket folk, även där, men under låg och mellan-säsong är det ljuvligt. Fin cykelväg till Varberg centrum där vi gärna besöker baren på Gästis för en drink eller två. Under säsong finns även ett utbud av restauranger och barer på stranden i Apelviken.
  3. Sibbarp Malmö
    Perfekt läge för både aktiviteter i Malmö city och bad. Fin cykelväg (nästan) hela vägen in till stan, längs med stranden. Kallbadhuset i Sibbarp är min favorit, underbart nakenbad med vedeldad bastu. Tyvärr ska det stänga för renovering, fick jag höra när jag var där sist. Damerna i bastun var tämligen upprörda. Jag hoppas att det öppnar igen, det är en riktig pärla.
  4. Kafferiets ställplatser, Borensberg
    Längs med Göta kanal finns många ställplatser och campingar. Vissa är bra, andra är definitivt sämre. Jag upplever att Kafferiet i Borensberg är den absolut bästa platsen med fina ställplatser, ett stenkast från kanalen. När man är i Borensberg får man inte missa den italienska butiken Camarda italienska delikatesser. De har massor av godsaker!
  5. DCU Camping Absalon, Köpenhamn
    En dryg mil från Köpenhamns centrum hittar man DCU Camping Absalon. Det är relativt nära centrum, det går att cykla eller så kan man ta ett tåg som går regelbundet in till centralstationen.
    Det finns både ställplatser på grus eller om man stå på en vanlig campingtomt på gräs, med mer grönska omkring. Det är lugnt för att vara ”i stan”. Bra ordning.
  6. First Camp Gunnarsö, Oskarshamn
    På vår augusti-semester bodde vi tre nätter på Gunnarsö Camping i Oskarshamn. Vi hade tur med väder och hade en fantastisk plats med utsikt över vattnet. Nära bad och cykelavstånd till stan. Goda möjligheter till fina promenader, paddling och SUP.
  7. First Camp Oknö, Mönsterås
    Oknö var en helt ny pärla för mig. Vi var där i våras och var (nästan) helt själva på campingen. Enkel standard på servicehus men helt ok. Fin utsikt, härliga promenadstråk runt ön och cykelavstånd till Mönsterås om man vill fika eller handla.
  8. First Camp Åhus
    First Camp i Åhus har ett bra läge. Ett stenkast från den långa sandstranden där det är fint vatten. Om man vill cykla in till Åhus tar det cirka 10 minuter. I det pittoreska gamla delen av samhället var det torghandel sist vi var där. Längs med bryggan hittar man restauranger, barer och glass.
  9. Havslätt Camping, Oskarshamn
    Vi har både provat Havslätt och Gunnarsö i Oskarshamn i år. Oskarshamn är bara ett par timmar med bil från Växjö och är en ”max” sträcka att köra för en helg. Tycker vi. Havslätt har ett superfint läge, bra badmöjligheter och en ny fin långbrygga att gå ut på. Tyvärr är servicehusen gamla och slitna och behöver renoveras. Men det får man stå ut med när man har finaste utsikten mot Blå Jungfrun och vattnet ett stenkast från bilen. Även här är det nära att cykla till stan.
  10. Kosta Ställplats, Kosta
    Eftersom vi ofta åker på kortare helg-turer vill vi inte köra så långt. Vi brukar därför testa nya ställen i närområdet kring Växjö. En plats vi testade i maj var Kosta Lodge Ställplats. Det var en mycket positiv överraskning! Ordnade platser med trätrallar, bokningsbart, rent och snyggt! Vi promenerade till hotellet och allt som finns runt där, det tog cirka 20 minuter. Eftersom vi inte är intresserade av shopping var det inget för oss, men för andra som är det är platsen perfekt.
Utsikt från bilen på Havslätts Camping i Oskarshamn
Utsikt från bilen på Gunnarsö Camping utanför Oskarshamn

Har du några favoritplatser som du vill rekommendera? Kommentera gärna.

Hälsningar Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *