Hösttur till Berlin

Vad kan vara bättre än en semestervecka på hösten? Dagarna är fortfarande ljusa och skapligt varma, naturen börjar ändra karaktär till ett sprakande färgcollage och trängseln, som är så påtaglig under sommarmånaderna, har lagt sig. Kort sagt, det är en perfekt tid för nya äventyr.

Frågan är vad hinner man med på en vecka när man vill komma lite längre bort? Om man vill lämna Sverige för en kort period? För att inte behöva lägga för mycket tid på körning bestämde vi oss för att besöka Berlin. Cirka 80 – 95 mil från Växjö, enkel resa, beroende på vilken väg man väljer. Det borde vara görbart utan allt för mycket stress.

Resan började med Sibbarp i Malmö fredag kväll, en perfekt plats för att fylla upp och förbereda bilen. På lördag morgon gav vi oss iväg över Öresundsbron och genom Danmark, Stora Bält och ner till Tyskland för ett stopp till innan vi landade i Berlin på söndag eftermiddag. Det är skönt att köra på helgen i Tyskland när det inte är så mycket långtradare och köer. Vi kunde givetvis ha kört hela sträckan på en och samma gång men vi valde att ta det lite lugnt, stanna i god tid besöka en lokal restaurang och pub i en by nordost om Hamburg.

I Berlin hade vi bokat en campingplats en bit utanför, söder om stan, Camping bei Berlin am Mahlower See. Campingen fick fin kritik på flera olika sighter, positiva omdömen som vittnade om ordning och reda samt bra kommunikationer till Berlin centrum.

Vi kan bara instämma, det var prydligt och tysk ordning. Vi fick en stor och rymlig plats och tomt med väl uppväxta häckar omkring, vatten och avlopp på tomten. Servicehusen kändes mycket fräscha och det fanns personal som städade och höll god ordning. I receptionen var de väldigt måna om att ge information om allt som kan tänkas. Kort sagt, inget att klaga på. Priset var därefter. I svenska pengar (med den svaga kronan) betalade vi cirka 750 kronor per natt.

På morgonen köpte vi var sin 24-timmars biljett som var giltig på samtliga transportmedel i zon A,B och C. Priset för biljetten låg på cirka 130 kronor per person, och vi fick även ta med lilla Alex. Vi cyklade eller tog bussen in till Mahlow, cirka 2 km, och tog sedan tåget in till Berlin. Tåget tog en halvtimma från Mahlow till Brandengurger Tor och under resan fick vi både en inblick i vardagen för Berlinare plus en bild över förorterna i södra delen av Berlin.

Eftersom vi varit i Berlin tidigare och sett de största sevärdheterna valde vi att spendera tiden till att promenera, åka spårvagn och buss, ta del av folklivet, äta och dricka gott. Det är svårt att gå på museum (i alla fall inomhus) när man har hund och shopping är inte vår grej. Men att kika på folk, hitta mysiga restauranger och barer är en helt ok sysselsättning. Och att ”komma hem” till lugnet på campingen efter en lång dag i en myllrande storstad är inte fel. Man somnar gott i husbilen och Alex får lite gräs under tassarna på morgon och kvällspromenaderna.

På vägen hem valde vi att åka färja Puttgarden – Rödby och stannade på en camping i Maribo, utanför Rödby. Campingen låg i en naturpark, vid en sjö, i utkanten av byn Maribo. Det var en riktig ”pärla”. Supertrevlig värd, rent och snyggt och fina platser till ett rimligt pris. Dit åker vi gärna igen.

När vi passerade Köpenhamn för att åka mot Helsingör var vi tvungna att stanna till i Humlebeck för ett besök på fantastiska Louisiana. Även om jag varit där många gånger innan är det alltid lika mysigt att strosa igenom och njuta av alla konstverk, parken och den magiska miljön. Man lär sig alltid något nytt, drabbas och utmanas av verk som man kanske tror sig förstå eller som man inte alls förstår. Men det är väl det som är meningen!
Efter timmarna på Louisiana tog vi färjan mellan Helsingör och Helsingborg och landade i Apelviken i Varberg, en favorit i repris. Det får bli ett eget inlägg om Varberg…

Om man ska summera veckan kan jag konstatera att man hinner mycket på en vecka ändå. Jag har massor av nya intryck och upplevelser att bearbeta, att smälta. Men det blir det gott om tid till i det i höstrusket.

Har du frågor, tips eller synpunkter? Kommentera gärna.

Hälsningar Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *